Kuyu
Kuyu Konusu
Kuyu izle, filmi izlemek için Hemen İzle tuşuna basarak izleyebilirsiniz.
Metin Erksan’ın 1960’ların sonunda çektiği filmlerinden birisi olan Kuyu, aynı zamanda Metin Erksan’ın bireyselliği yansıttığı filmlerinden birisi olarak görülmektedir. Erksan, dönemindeki diğer yönetmenlere göre, filmlerinde farklı bir bakış açısını benimsemiştir ve toplumdan ziyade bireyselliği, duygusallığı işlemeyi tercih etmiştir. Oysa ki 1960’lı yıllarda çekilen diğer Türk filmlerine bakıldığında, bu filmlerde daha çok toplumdaki sosyal sorunların işlendiği görülür. Bu nedenle 1960’lı yıllar sinemada toplumcu gerçekçi anlayışın hakim olduğu yıllardır. Bu anlayışın izlerine, Metin Erksan filmlerinde nadiren rastlanır ki kendisine bu nedenle aykırı yönetmen de denilmektedir.
Metin Erksan’ın yine aykırılığını ortaya koyduğu filmlerinden birisi olan Kuyu, 1967 yılında çekildi, 1968 yılında da gösterildi. Yine en farklı yapıtlarından birisi olan Sevmek Zamanı’ndan sonra çektiği filmi Kuyu, konu itibariyle bambaşka bir film olsa da temada Sevmek Zamanı ile benzer şeyleri vermektedir. Bu filmi çekmeden önce Erksan bir romanı filme uyarlamak istedi. Fakat istediği bir seçenek bulamayınca, Kuyu filmini hayata geçirdi ve izleyicilerine sundu. Kuyu filminde de bireyselliğin ön planda olduğu görülmektedir. Sinema dünyasında Kuyu’nun yeri, Erksan’ın iyi olarak nitelendirilen son filmi olmasıdır. Erksan’ın bu filmden sonra ses getirebilecek bir işe imza atmadığı eleştirmenler tarafından söylenmektedir.
Filmin konusuna bakmak gerekirse; Kuyu, bir erkeğin uzaktan gördüğü bir kızı kaçırması ve kızın gönlü olmamasına rağmen onu alıkoymasını, bu duruma bağlı olarak ikili arasında gelişen ilişkiyi anlatır. Erksan, filmdeki karakterler üzerinden güç ve iktidar ilişkisini verirken, aynı zamanda aşkın tüm boyutlarını izleyiciye aktarmaya çalışır. Metin Erksan’ın kült yapıtları arasında gösterilen Kuyu 1. Adana Film Şenliği’nde, En Başarılı Film Ödülü ve En Başarılı Yönetmen ödülüne layık görüldüğü gibi, başka pek çok ödül kazandı. Günümüzde de eleştirmenler ve sinemacılar tarafından başyapıt olarak nitelendirilmektedir.
Henüz inceleme yok.