Şu Munchhausen! (Тот самый Мюнхгаузен)
Şu Munchhausen! (Тот самый Мюнхгаузен) Konusu
Özet
Aynı Munchhausen (Rusça: Тот самый Мюнхгаузен, tr. Tot samyy Myunkhgauzen, alt. Çeviri – Şu Çok Münchhausen), Markrin Zakharov tarafından yönetilen 1979 yapımı Sovyet fantastik drama televizyon filmi.
Baron Munchausen’in öykülerinde anlatılan maceralardan sonraki yaşam öyküsünü, özellikle de aklı başında olduğunu kanıtlama mücadelesini anlatan filmde, Münchhausen gri, sade, donuk bir dünyada yaşayan çok boyutlu, renkli, uyumsuz bir adam olarak tasvir ediliyor. ve nihayetinde kişiliğini yok etmeye çalışan konformist toplum.
Leonid Brejnev yönetiminin son yıllarında yaratılan film, Sovyet Durgunluk Dönemi toplumunun alaycı bir tatmini olarak kabul edildi.
Konu
Baron Münchhausen, başkaları tarafından bir fantezi dünyasında yaşayan bir fabrikatör olarak algılanıyor. Bununla birlikte, hikayelerinin gerçeğe dönüşme konusunda garip bir eğilimi var. Bir kamptaki avcılar, Baron Münchhausen’in bir geyiği avlayıp onu kiraz çekirdeğiyle vurduğuyla ilgili anlattığı hikayeye gülüyorlar, ancak birdenbire ormandan boynuzları yerine kiraz ağacı olan asil bir hayvanın çıktığını görüyorlar. Baron, kahramanlıklarıyla değil, asla yalan söylememesiyle ün kazandığını gururla söylüyor. Gerçekten yalan söyleyemez ve kişisel çıkarı için veya “nezaketten” yalan söyleme fikrinden midesi bulanır.
Münchhausen, Martha adında çekici bir kızla bir şatoda yaşıyor. Uzun zamandır evlenmeyi düşünüyorlar ama bir engel var: Baron’un zaten bir karısı var. Gençliğinde ailesi, Jacobine von Dunten ile evliliğini tamamen pratik nedenlerle ayarladı. Münchhausen boşanmak isterken, yetişkin oğlu Theophilus ile yalnız yaşıyor. Sadece Dük izin verebilir ama Jacobine ve sevgilisi Heinrich Ramkopf bunu kesin olarak engeller.
Akrabaları, Münchhausen’in malını elden çıkarma hakkını elde etmek için deli ilan etmeye çalışıyor. Tüm alternatifleri dener ama konuştuğu tüm rahipler çift için bir evlilik töreni düzenlemeyi reddeder. Mutlu bir gün, Düşes ile tartıştıktan sonra sinirlenen Dük, Münchhausen’in boşanma başvurusunu “Hepsini akla, hepsini akla” sözleriyle imzalar. Martha mutlu ama sevgilisinin mahkeme duruşmasında boşanmayı onaylaması gereken başka bir şaka yapacağından çok korkuyor.
Ve böylece Münchhausen, boşanma evraklarını imzalarken “tarih” i 32 Mayıs olarak yazar, çünkü kendi hesabına göre takvimde bir hata vardır ve bu yıl ek bir gün olması gerekir. Ancak kimse onun fikirlerini ve astronomik gözlemlerini umursamıyor ve herkes onun eylemlerini kamu düzenine karşı başka bir meydan okuma eylemi olarak görüyor. Kendisini hakarete uğramış bulan mahkeme, boşanmayı onaylamayı reddediyor. Barondan bir feragat isteniyor: Tüm hikayelerinin boş fanteziler olduğunu kabul etmeli, söylediği ve yazdığı her şeyi yazılı olarak nokta nokta bıraktığını yazmalıdır. Arkadaşlar, hizmetkarlar, Martha, hepsi Baron’u uyması için ikna eder.
Martha’nın ifadesi bardağı taşıran son damla olur. Baron’a bir ültimatom verir: Baron, William Shakespeare ve Isaac Newton ve onunla karşılaşmaları hakkındaki hikayeleri arasında seçim yapması gerekir. Baron pes eder: Bir feragatname imzalar ve aynı akşam tüm el yazmalarını yakar ve odadan bir silahla çıkar. Bir silah sesi duyulur.
Henüz inceleme yok.