Tokyo Hikayesi Konusu

Yasujiro Ozu’nun ders verici niteliğindeki bu film 1953 yılında beyaz perdeye aktarılmıştır. Çocuklarını görmek için yaşadıkları bölgeden başkente gitmeye karar veren çiftin karşılaştıkları manzara bize hem savaş sonrası değişen Tokyo’nun hemde batılılaşmanın etkisi altında kalmış yeni kuşağın tablosunu gösterir.

Anne Chieke ve baba Shukichi Japonya’nın kırsal bir kasabasında yaşamaktadırlar. Yıllar önce oğulları doktor olmuş ve başkent Tokyo’ya taşınmıştır. Çocuklarını yıllardır hiç görmemiş olan Hirayama ailesi bir sürpriz yapıp Tokyo’ya gitmeye karar verirler. Tren yolculuğuyla devam eden sahneler 2.Dünya Savaşı’ndan sonra değişen tokyo sanayisini gözler önüne sermektedir. Şehirdeki çocuklarından biri olan doktor Minoro’yu ziyaret ettiklerinde karşılaştıkları tepki hiçte beklediği türden değildir. Minoro, anne ve babasını İngilizce cümlelerle karşılık verir. Daha sonra evin içerisinde de bir karmaşa başlar. Minoro ve karısının anne babasına olan davranışları sürekli olarak aşağılayıcı niteliktedir. Evin küçük çocuğu büyükanne ve büyükbabasıyla iletişim kurmak istememektedir.

Hirayama çiftine sıcak bir karşılamaya yapan tek kişi Noriko’dur. Noriko, Hirayama ailesinin bir kaç yıl önce kaybettikleri oğlunun dul kalmış eşidir. Her şeye rağmen ölen kocasının ailesine saygı göstermede tereddüt etmez. Chieke ve Shukichi karşılaştıkları manzaradan her ne kadar rahatsız olsalarda kendi çocuklarınında değişen toplumun bir parçası olduğuna inanmak isterler. Baba Shukichi bir gece barda bu sorunları düşünürken kendi yaşında biriyle tanışır. İkili arasında geçen sohbette aslında artık kendi çocuklarına olan inancının kaybolduğunu görebiliyoruz. O gece öğrendiği şey aileyi sadece yaşanılan acıların bir araya getirebileceğidir. Minoro ve eşi şehrin temposu, iş hayatı ve çocuklarıyla ilgilendikleri için sürekli meşguldürler. Anne ve babasıyla ilgilenecek en küçük bir zamanı yoktur. Bu yüzden çareyi anne babasını kaplıcalara göndermekte çare bulur. Böylece hem onlardan uzaklaşmış olacak hemde ilgilenmiş gibi görünecektir.

Hirayama çiftinin hüzün dolu ziyaretleri sona ermiş yaşadıkları kasabaya geri dönmüşlerdir. Karşılaştıkları tablo karşısında anne Chieke’nin bir süre sonra hastalandığını görüyoruz. Hastalığı ilerlemeye devam ettiğinde ailenin bütün çocuklarına haber verilmiştir. Hatta çocuklardan bir tanesinin cenaze elbiseleriyle gelmiş olması Noriko için utanç tablosu haline gelmiştir. Anne bir süre sonra hayatını kaybetmiş, çocuklar birer birer babalarını tekrar terketmişlerdir. En son Noriko geriye kalmış ancak onunda gitmesiyle Shukichi derin bir yalnızlıkla başbaşa kalmıştır.

Tokyo Hikayesi Oyuncuları, Yönetmeni ve Ekibi

Chishū Ryū

Shukishi Hirayama

Setsuko Hara

Noriko Hirayama

Haruko Sugimura

Shige Kaneko

Sō Yamamura

Koichi Hirayama

Kuniko Miyake

Fumiko Hirayama

Kyōko Kagawa

Kyôko Hirayama

Eijirō Tōno

Sanpei Numata

Nobuo Nakamura

Kurazo Kaneko

Shirō Ōsaka

Keiso Hirayama

Hisao Toake

Osamu Hattori

Teruko Nagaoka

Yone Hattori

Mutsuko Sakura

Oden-ya no onna

Toyo Takahashi

Rinka no saikun

Tōru Abe

Tetsudou-shokuin

Directing

Shōhei Imamura

Second Assistant Director

Writing

Kōgo Noda

Screenplay

Camera

Yûharu Atsuta

Director of Photography

Editing

Art

Tatsuo Hamada

Art Direction

Sound

Yoshisaburo Senoo

Sound Recordist

Takanobu Saitô

Original Music Composer

Mitsuru Kaneko

Sound Engineer

Yoshiomi Hori

Sound Assistant

Production

Costume & Make-Up

Taizô Saitô

Costume Design
İlk yorum yapan siz olun “Tokyo Hikayesi”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz inceleme yok.